Kontrola trakcji bazzaz zfi tc
Autor Wiadomość
k1kristo Offline
Użytkownik

Liczba postów: 368
Reputacja: 0
Kontrola trakcji bazzaz zfi tc
Witam. 

Ktoś z tego korzysta i moze cos o tym powiedzieć? Na jakiej zasadzie to działa? Mozna tym sterować? W sensie zdalnie włączać i wyłączać tak jak w r1 rn22 albo BMW s1000rr?
2015-09-02, 02:21 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
gizu Offline
Użytkownik

Ksu
RN39

Liczba postów: 221
RE: Kontrola trakcji bazzaz zfi tc
(2015-09-02, 02:21 PM)k1kristo napisał(a): Witam. 

Ktoś z tego korzysta i moze cos o tym powiedzieć? Na jakiej zasadzie to działa? Mozna tym sterować? W sensie zdalnie włączać i wyłączać tak jak w r1 rn22 albo BMW s1000rr?

Podpinam się pod temat by nie robić nowego wątku Red_icon_wink
Z-Fi TC fuel + quick shift + traction control

Z tego co się orientuję firma Bazzaz przygotowuje gotowe zestawy pod konkretny model.
W zestawie dostajemy centralkę sterującą i odpowiednie wiązki przewodów do podpięcia.
W tym zestawie który ja dołączyłem w linku jest jeszcze quickshifter.
Centralka steruje pracą silnika i ma możliwość programowania odpowiednich map - to do niej wszystko się podpina.
Do zestawu dołączona jest także wiązka z lampką, dwustopniowym przełącznikiem oraz 10cio stopniową regulacją kontroli trakcji. 
Jak działa sama kontrola trakcji to nie mam pojęcia :/ 
Ktoś coś wie więcej?

edit: kontrola trakcji działa w ten sposób że centralka czyta obroty silnika i jeśli jest natychmiastowy skok obrotów w górę to ogranicza moc.
Ps. Ciekawe jak to się sprawdza w praktyce?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-12-13, 01:27 PM przez gizu.)
2015-12-13, 01:23 PM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Liczba postów: 3,210
Reputacja: 22
Prawdziwa kontrola trakcji czyta z czujników przy kołach .. reszta to wymienianie świec przez rurę wydechową Red_icon_smile .. ale co kto lubi .. Jeśli miałbym kupić cokolwiek to tylko GripONE ...

Jest sporo tych Bazzazów, Terminatorów i im podobnych .. i jakoś nie budzi to fascynacji u nikogo na torze kiedy o to pytam ... ale to tylko to co ja słyszałem .. Red_icon_tongue ..
2015-12-13, 02:36 PM
gizu Offline
Użytkownik

Ksu
RN39

Liczba postów: 221
(2015-12-13, 02:36 PM)A.S. napisał(a): Prawdziwa kontrola trakcji czyta z czujników przy kołach .. reszta to wymienianie świec przez rurę wydechową Red_icon_smile .. ale co kto lubi .. Jeśli miałbym kupić cokolwiek to tylko GripONE ...

W przypadku działania ABS'u to bym się z Tobą zgodził że tylko z czytania czujników na kołach ma to sens. Natomiast z kontrolą trakcji to się nie zgadzam.
W przypadku systemów korzystających z czujników na kołach, kontrola trakcji odbywa się poprzez sczytanie różnicy w obrotach tylnego i przedniego koła, a to podczas jazdy motocyklem w złożeniu może nie być takie łatwe. Dlaczego? A no dlatego że jadąc w zakręcie przednie koło może kręcić się wolniej lub szybciej niż tylne. (np.w przeciwskręcie różnica profilów i szerokości tych opon).
W obu przypadkach i tak wszystko trafia do głównej centralki sterującej i efekt działania zależy tylko od tego która to ma lepsze(czytaj. dokładniejsze) algorytmy wyliczeń.
Tak że z góry bym tego nie skreślał tylko dlatego że bazzaz nie pobiera info z czujników kół.
Pozdro!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-12-13, 03:41 PM przez gizu.)
2015-12-13, 03:37 PM
Piotr1 Offline
Konkretny

Wawa
RN09

Liczba postów: 587
Reputacja: 1
Jeżeli to nie współpracuje z czujnikami obrotów koła to jest niewiele warte, każdy fabryczny system kontroli trakcji ma czujniki kół jako najważniejsze, jeżeli by ich nie było to na jakiej podstawie moduł ma informacje że koło wpada w poślizg, bez tego będzie ci ograniczał moc przy wzroście obrotów, jak dla mnie zbędna zabawka bo przyczepność opony nie jest zawsze taka sama i przy tym samym wzroście obrotów raz wpadnie w poślizg a raz nie.
2015-12-13, 05:35 PM
Draco Offline
88

unknown

Liczba postów: 322
Reputacja: 2
dokładnie, od kół sie wszystko zaczyna,bo jak na samych podwyższonych obrotach ma to sobie wyliczyć uślizg jeśli nie ma informacji od gumy.
jak już wydać ponad 3tys to na coś w stylu GRIPone,bo tam ten czujnik posiada na kole.
2015-12-13, 06:01 PM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Liczba postów: 3,210
Reputacja: 22
No ja się już nie będę spierał bo na szczęście koledzy odpowiedzieli wcześniej Red_icon_tongue  .. Napiszę tylko tyle że to właśnie owe algorytmy są ŚLEPE bez prędkości obrotowej kół, danych z akcelerometra i GPS .. które masz w GipONE.. Chociaż oczywiście te zabawki są tam opcjonalne ...  ale cena nawet za wypasiony zestaw wychodzi jak za te "cuda" z pseudo kontrolą ..
O co chodzi w TC ??
No nie tylko oto żeby ci tył NIE odjechał, bo przed tym nie ma ratunku .. odkręcisz i polecisz nawet na kontroli z BMW ...  chodzi o to co możesz uzyskać dzięki kontroli właśnie tej różnicy w prędkości obrotowej a nie dławiąc obroty jak szybko wzrosną .. Te wszystkie efektowne slajdy i drifty to moc "Penitum 4" w TC Red_icon_smile ...
Ale temat szeroki .. ja tylko radzę co warto a co nie do końca Red_icon_smile ..

A wierz mi różnice między środkiem opony a jej barkiem w ostrym złożeniu to ja znam na pamięć .. to jest JEDEN bieg niżej dokładnie Red_icon_smile ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-12-13, 08:56 PM przez A.S..)
2015-12-13, 08:54 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->