Potrzebuje pilnej pomocy - brak zapłonu
Autor Wiadomość
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

Liczba postów: 133
Reputacja: 0
Z góry przepraszam, że zakładam nowy wątek, proszę moderatorów o wyrozumiałość i późniejsze usunięcie lub podpięcie go pod juz istniejący.
Niestety jestem w pilnej potrzebie - stoję w Belgii i nie mogę odpalić motoru.

Wczoraj odebrałem maszynę z serwisu, za ktory skosili mnie jak za zboże, ale chciałem byc pewny, ze w drodze nie bede miał zadnych niespodzianek, wiec przełknąłem wydatek.
Wymieniali olej, filtr, świece, zębatki, łańcuch, klocki, opony.
Motor u nich zapalił bez problemu i wróciłem do domu zadowolony, ze chodzi lepiej.
Założyłem wszystkie plastiki, chciałem odpalić i dupa, kręcił ale nie mogl odpalić.
Uznałem, że słaba bateria, bo troche bawiłem się ze światłami, więc odpaliłem na pych.
Dziś rano odpalił bez problemu i do pierwszego zgaszenia silnika wszystko było ok, potem jednak znow nie chciał odpalić, chociaz rozrusznik kręcił. Znowu pomocna okazała sie górka.
Trzy następne razy były podobne, ale dodatkowo w czasie jazdy czasem szarpał i zapalała sie kontrolka od silnika. Potem gasla i znow za jakis czas zapala, czasem gorzej chodził przy zgaszonej niz jak sie włączyła. Wkurzylem się, bo przed serwisem nigdy nie miałem takich problemów z moim motorem. Od razu pomyślałem, ze pewnie czegoś dobrze nie podłączyli. Pojechałem na najbliższy serwis yamahy i... u nich moto zachowywało sie w porządku, odpalalo za pierwszym razem, silnik chodził równo i bez problemów. Powiedzieli, ze to na pewno był zły kontakt i pojechałem dalej. Do promu ok, z promu zjechalem bez problemu, potem az do Belgii wszystko super, do momentu kiedy silnik zaczal mocno przerywać i strzelać z tłumików, zapaliła sie kontrolka, na jakis czas podczas jazdy w ogóle nie było zapłonu, juz miałem sie zatrzymać ale szarpnął i dalej pojechałem, zatrzymałem sie na stacji, zatankowalem do pełna i juz go nie odpaliłem. Sprawdzałem w miarę możliwości przewody ale nie znalazłem luźniej wtyczki. Był tu facet z pomocy drogowej, sprawdziliśmy jeszcze bezpieczniki, podpiął mnie pod drugi akumulator i psiuknął sprayem do dolotu, ale nic z tego, stwierdził, że nie ma zapłonu.
Panowie, gdzie szukać? kable, moduły, moze to wina alarmu? myślicie, ze związane z serwisem czy nie? wiem, ze z fusów i na odległość cieżko wróżyć, ale jestem juz tak wyjebany jak koń po westernie...
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki...

[Obrazek: qydunuda.jpg]

Myslalem, ze od strony filtra bede miał dostęp do świec, ale bez opuszczania chłodnicy chyba sie nie da do nich zajrzeć :/
Using Tapatalk
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-04, 10:01 PM przez tomek_t78.)
2014-07-04, 09:54 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
piteer83 Offline
303

Warszawa/Śródmieście
rn 04

Liczba postów: 244
RE: Potrzebuje pilnej pomocy - brak zapłonu
A sprawdzałeś świece. Spotkałem się z takim przypadkiem że ktoś tak dokręcił świece że potrafiły pęknąć, choć moto powinno próbować zagadać na pozostałych cylindrach.

Pompa paliwa słychać że działa?
Silnik jest jeszcze ciepły czy już ostygł ?

Jeśli jesteś w stanie to weź odłącz alarm całkowicie czyli pójdż po kablach do zapłonu i go odłącz to może pomoże a jeśli nie to przynajmniej jedna zprzyczyn zostanie wyeleminowana.

Gdzie jesteś w Belgii?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-04, 10:14 PM przez piteer83.)
2014-07-04, 10:04 PM
Strona WWW Szukaj Odpowiedz cytując ten post
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

Liczba postów: 2,261
Sprawdz bezpieczniki i podpiecie do akumulatora, moze przewody nie lacza. Podstawa i zdrowko! Koledzy zycza szczescia i trzymaja kciucki.
2014-07-04, 10:24 PM
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

dzięki Koledzy za odzew i pomysły Red_icon_smile bezpieczniki sprawdzałem, połączenia do aku też, alarmu nie jestem w stanie odłączyć, nie w drogowych warunkach, tak samo do świec się nie dobiorę :/ wczesniej silnik był gorący, ale teraz jest juz zimny, wepchalem go jeszcze na górkę zeby sprobowac jak wczesniej, ale nic nie zagadał... 100% brak iskry, i to na wszystkich świecach, przynajmniej tak mi się wydaje... jestem juz w hotelu, zaraz bede szukał jakiegoś warsztatu na jutro...
tu jestem Red_icon_wink
[Obrazek: a7e5u9en.jpg]
Using Tapatalk
2014-07-04, 11:26 PM
szymek Offline
Szymek

CTR
Banan

Liczba postów: 1,734
Reputacja: 9
z tego co pamietam to chłopaki mieli problemy z alarmami bo im właśnie zapłon odcinało...także spróbuj sie do tego jakoś dobrać albo podpowiedz w warsztacie aby go odłączyli
2014-07-04, 11:33 PM
piteer83 Offline
303

Warszawa/Śródmieście
rn 04

pytałem się o miejsce gdzie jesteś bo moja matula ma pokój w wynajmowanym budynku w brukseli i jak byś był w tam lub na zachodnich obrzeżach to bym ci może skołował nocleg za free bo pokój jest teraz wolny. Co do moto to myślę że to może być wina alarmu.
2014-07-04, 11:34 PM
MaV Offline
Użytkownik

Zduńska Wola

Liczba postów: 207
BRAK ISKRY na wszystkich cewkach: prosta sprawa -> Immobilizer -> czujnik położenia walu ( możesz wsadzić omomierz i ma pokazywać opór od 250/70 do 500 omów -> cewko fajki + czujnik przechyłu który masz w ogonie ( nie wspominając o bezpieczniku od przełącznika start/stop - ale to na 100% nie to ) i to by było na tyle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-05, 08:13 AM przez MaV.)
2014-07-05, 08:06 AM
BaCa Offline
Wariat

Polkowice
Kein

Liczba postów: 1,640
Reputacja: 6
Luciu222 miał to samo tyle, że moto od razu zgasło i nie zapaliło. Wywalili alarm i od razu było po kłopocie.
2014-07-05, 08:29 AM
MaV Offline
Użytkownik

Zduńska Wola

A może ładowanie padło ???
2014-07-05, 09:53 AM
piteer83 Offline
303

Warszawa/Śródmieście
rn 04

Jak by ladowanie padło to by nie kręcił rozrusznik a tutaj z posta zrozumiałem ze pod tym względem jest ok
2014-07-05, 10:09 AM
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

ok, dziękuje Koledzy Red_icon_smile
nie znalazłem mechanika w okolicy niestety, musze sobie sam poradzić, prosze tylko nie zapominać, ze jestem w drodze bez dostępu do przyrządów pomiarowych i z prostymi narzędziami tylko.
Dobieram sie do tego alarmu - Datatool System 3

[Obrazek: pyrataty.jpg]

jedna wiązka idzie do tylu - kierunki, tą rozumiem mogę olać

druga wiązka idzie tu

[Obrazek: 9eje8ugu.jpg]

jest wpięta w obwód, można więc ją wyrzucić i połączyć niebieskie i czerwone przewody

trzecia wiązka idzie pod zbiornik i tu zaczynaja sie schody

rozdziela sie do pompy paliwa
[Obrazek: vabujuty.jpg]
to jeszcze dam radę rozłączyć

ale idzie jeszcze w dwa miejsca - chyba do cewko-fajek i do kompa

nie chce zrobic czegos źle, jak to cholerstwo wywalić tak zebym miał pewbosc, ze jesli dalej nie bedzie zapłonu to nie jest to wina alarmu?

BTW: ładowanie jest
Using Tapatalk
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-05, 10:42 AM przez tomek_t78.)
2014-07-05, 10:18 AM
MaV Offline
Użytkownik

Zduńska Wola

Datatool jest podłączony do pompy, cewek i wtrysku albo zapłonu.

Rozmawiałem z typem co sprzedaje datatoole ale koleś za bogatej wiedzy nie miał, nie kazał odcinać alarmu gdyż może to skutkować totalnym zablokowaniem motocykla na jakakolwiek reakcje Red_icon_cry

Jest tez duza szansa ze wewnętrzny akumulator w datatoolu padł i zablokował ustrojstwo !!!!!

Spróbuj odczepić jeden z biegunów na tym akumulatorze i wywal tą zworkę od akumulatora która jest zaznaczona
strzałką w datatoolu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz trochę na poprawę humoru dla każdego kto ma datatoolai chce go szybko naprawić

https://www.youtube.com/watch?v=_mXLdHVnDfk
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-05, 11:19 AM przez MaV.)
2014-07-05, 10:51 AM
ziolek Offline
Użytkownik

ZMY

Liczba postów: 297
szukasz tylko idąc po kablach miejsca w ktorym jest przecięta instalacja fabryczna motocykla i szeregowo wpiety jest alarm, są to dwa lub jedno miejsce wystarczy kable fabryczne zlutować spowrotem i już alarm będzie nie aktywny, a reszte wyciąć i zabezpieczyć zeby nigdzie sie nei zwarlo.
2014-07-05, 11:49 AM
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

ziolek, takie miejsce jest tylko to jedno
[Obrazek: taqevydu.jpg]
tylko te dwa przewody (pierwsze od prawej, czerwony i niebieski z kropkami) sa przecięte i w obwód jest wpiety datatool.
Jest jeszcze jedno miejsce
[Obrazek: panevavy.jpg]
[Obrazek: ajasu2en.jpg]
Te dwa czarne przewody od pompy sa zmostkowane z innymi czarnymi w tej kostce z pierwszego zdjecia
Using Tapatalk
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-05, 12:11 PM przez tomek_t78.)
2014-07-05, 12:04 PM
ziolek Offline
Użytkownik

ZMY

Liczba postów: 297
polacz fabryczne przewody tak jak pisalem i wtedy sprobuj odpalic
2014-07-05, 12:08 PM
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,089
Reputacja: 12
no dobra, a może zamiast od razu ciąć kable uruchomić moto z alarmem w trybie serwisowym?

dla System 3 Datatool'a
na pilocie rozbrajasz alarm, następnie przekręcasz kluczyk na pozycje ignition, trzymasz na pilocie okrągły przycisk aż usłyszysz pik z alarmu i przekręcasz kluczyk na off, alarm wchodzi w tryb serwisowy, zabezpieczenia są wyłączone i co 15sek jest pik z alarmu. Żeby spowrotem go uzbroić tzn. wyjść z serwisu klikasz okrągły przycisk

skorzystaj jeszcze z instrukcji może coś jeszcze sprawdzisz przy okazji bo ten alarm ma system diagnostyczny http://datatool.co.uk/PDF/discondatatool...rGuide.pdf
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
2014-07-05, 01:18 PM
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

Koledzy... wszystkim, a w szczególności użytkownikom Irek i jego bratu za ofertę transportu i przechowania motoru oraz Ponury Klecha78 za "zdalną" diagnostykę i duzo czasu mi poświęconego, serdecznie dziękuje za rady i pomoc, niestety aku padło juz całkowicie i nic wiecej nie zdziałam, nie mam nawet gdzie podladowac, w telefonach tez ostatnie kreski.
Załatwiłem transport na Słowację, tam będę kombinował dalej.
Miłego weekendu wszystkim życzę i pozdrawiam
Using Tapatalk
2014-07-05, 02:49 PM
Irek Offline
Wariat

Pulawy

Liczba postów: 1,061
Reputacja: 4
jak tam sprzęcik zrobiiony co było bo niedoczytałem albo ominąłem wątek?
2014-07-25, 07:51 PM
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

Nie zrobiony jeszcze niestety, musiałem wrócić do UK, sprzęt został na Słowacji, miałem tam tylko jeden dzień i nie udało mi sie nawet zdobyć nowego akumulatora, z mechanikami też jest tam problem. Jeden z kolegów z Forum dał mi namiary na mechanika w moich okolicach w Polsce, moto idzie do niego koło 20 sierpnia. Jak go ogarną to dam znać co było przyczyną.
Mam nadzieję, że do 29-30 będzie gotowy i będę mógł go znów osiodłać i wrócić na nim do UK Red_icon_smile
Using Tapatalk
2014-07-25, 08:09 PM
tomek_t78 Offline
Użytkownik

UK

Serdeczne podziękowania dla kolegi BaCa za transport motocykla Red_icon_smile
Dzwonił do mnie mechanik, wyciął alarm ale to nie w nim był problem.
Okazało się, że na serwisie "po wymianie świec zle położyli wiązkę elektryczną i wentylator ponacinał kable i przeciął kabel czujnika spalania stukowego, przez co komputer odciął zapłon do wszystkich cewkofajek.
Za 2-3 godz. moto bedzie złożone i do odebrania Red_icon_smile
Using Tapatalk
2014-08-19, 12:01 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->