gasnące światła przód w R1 RN19
|
Autor |
Wiadomość |
maddog
Młody

Liczba postów: 10
Reputacja:
0
|
gasnące światła przód w R1 RN19
Witam
Mam problem z brakiem świateł mijania i długich. Cała reszta działa jak należy. Początkowo światła raz były, raz ich nie było, teraz nie ma ich zupełnie, przy czym flash działa i można nim zaświecić długie i mijania. Przeczesałem internet ale info za wiele nie ma, tylko coś tam o zaśniedziałym kabelku w kostce z lewej strony za owiewką.
Sprawdziłem dziś czy jest napięcie w przełączniku świateł, i wydaje się że wszystko jest tak jak należy. Jednak napotkałem problem idąc dalej po wiązce, nie mogę zlokalizować przekaźników świateł, a są dwa i nazwane są w manualu: "headlight relay on/off" i :headlight relay dimmer) Znalazłem tylko pod lewą owiewką taki przekaźnik: "Radial fan motor relay". Strzałka w manualu pokazuje na czachę, i przejrzałem ją dokładnie, ale nic nie znalazłem.
CZY KTOS MI MOŻE PODPOWIEDZIEĆ GDZIE SĄ OWE PRZEKAŹNIKI?
Dodam tylko że nie jestem elektrykiem, a wszystkiego uczę się z internetu i YT, a moto powoli rozbieram po raz pierwszy.
Może ktoś już miał doczynienia z tym problemem? Chętnie przeczytam każdą wskazówkę 
Pzdr, Tomek
|
|
2014-09-13, 01:28 PM |
|
malikowy
SŁOŃCE NAWALAJ !!!

Łomianki k. Wawy
RN12
Liczba postów: 3,089
Reputacja:
12
|
RE: gasnące światła przód w R1 RN19
kostka może wyglądać na czystą ale styki mogą być uszkodzone albo same kable zamieniły się w pył w osłonie przewodu
tu masz temat, który tego dotyczy łącznie ze zdjęciem jak robiłem u siebie ten problem http://r1-forum.pl/showthread.php?tid=3381
możesz sprawdzić jeszcze czy po kolei zaczynając od kabli żarówki cofając się w tył gdzie nie dociera prąd, już nie pamiętam dokładnie jak wyglądała ta plątanina kabli w rn12 ale też nie uda Ci się wszystkich wyciągnąć na wierzch bo są do lamp przykręcane
a co do przekaźników to udało mi się namierzyć, są pod czaszą, dwie kości zamontowane na gumkach
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track Exhaust
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-13, 04:43 PM przez malikowy.)
|
|
2014-09-13, 04:28 PM |
|
maddog
Młody

Liczba postów: 10
Reputacja:
0
|
RE: gasnące światła przód w R1 RN19
Dziękuję za pomoc, okazało się jednak że nadpalone styki w kostce, jak w poście z linku. Rozbierałem moto pierwszy raz, i uparłem się żeby znaleźć przekaźniki  Dzięki 3-dniowym poszukiwaniom nauczyłem się trochę budowy motocykla, odczytywania schematów, obsługi Voltomierza itp. 
Dzięki wielkie  Pzdr, Tomek
|
|
2014-09-16, 09:08 PM |
|