RN22 i napinacz rozrządu - wątek zbiorczy
Autor Wiadomość
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Liczba postów: 3,210
Reputacja: 22
RE: RN22 i napinacz rozrządu - wątek zbiorczy
Nie .. absolutnie .... Magistrala olejowa pcha oliwę i ona nie wraca tzn. zostaje w napinaczu ..
Tak samo tutaj .. Pompa pcha i układ kończy się na zaślepce w APE - regulator ciśnienia oleju ( szumna nazwa a jest to zwykle kulka ze sprężynką - czym ciśnienie mocniej napiera na kulkę ta dzięki sprężynie cofa się powoli ile trzeba aż odsunie się na tyle że otworzy odpływ do misy ) dba o zadane ciśnienie w układzie .. nie ma to znaczenia - bardziej ma znaczenie siła napinania łańcucha która w przypadku hydrauliki pewnie jest zmienna >>>>>>>>>>>>>>>> NO ALE czy aby na pewno skoro sam sobie przed chwilą odpowiedziałem że ciśnienie oleju jest w zasadzie stałe w silniku tuż po odpaleniu Red_icon_tongue dzięki regulatorowi - ale być może jest inny jakiś - dowiem się Red_icon_smile
Jeśli się waha to na pewno nieznacznie - no ale to wiesz jak nie wiesz Red_icon_smile .. Trzeba by kolejny temat zgłębiać.. Red_icon_tongue

A tak poza konkursem to mi się nie wydaje co by OLEJ działał w tym napinaczu jako siła wywołująca nacisk na ślizg ... Może tłumić, nie wiem.. nie popycha go bo kiedy wykręcamy napinacz on się "rozkręca" na max  - bez ciśnienia oliwy .... dobra idę spać bo już zaraz teorii Wielkiego Wybuchu zacznę sięgać ..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-01-22, 12:07 AM przez A.S..)
2016-01-22, 12:03 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
RN22 i napinacz rozrządu - wątek zbiorczy - przez kyniu - 2015-12-13, 01:47 PM
RE: RN22 i napinacz rozrządu - wątek zbiorczy - przez A.S. - 2016-01-22, 12:03 AM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->