Mawers Totem
Banned
Liczba postów: 296
|
RE: Metaliczne stuki w silniku RN19
Witam. To są moje ulubione tematy. Możliwości jest mnóstwo. Z racji, że zajmuje się głównie silnikami mieliśmy do czynienia z wieloma rodzajami awarii. A, że w polsce nie praktykuje się rozbiórki silników to mechanik diagnozuje, że panew, silnik idzie na allegro jako uszkodzony lub co gorzej sprawny a dla klienta kupuje się używkę. Widziałem sworzeń tłoka który dostał luzu i walił, tłuc może z exupa (bardzo prawdopodobne) jednak to nie jest jakoś bardzo głośne, czasami nieszczelny wydech potrafi wydawać dziwne odgłosy. Blue ma rację, wióry z panewki zostają na dnie. Jak spuścisz olej bez zdejmowania miski to nic nie zauważysz. A.S.'a poniosło. Jak panew obraca to i wał obrywa a z racji tego, że wałów się nie szlifuje (raz przez głębokość utwardzenia, dwa przez brak nadwymiaru) to taki wał jest na śmietnik. Jedyna opcja to używany wał z korbami (spięty, żeby była pewność, że wszystko idzie w kolejności) i do tego nowe panewki na blok dobrane po oznaczeniach na bloku i najlepiej niech panewki dobierze zakład od obróbki silników. Może być taka możliwość, że łańcuch rozrządu tak dzwoni, ale z drugiej strony nie zaczął by tak nagle dzwonić. Łańcuch się odzywa, ale z czasem objaw się nasila Kosz sprzęgłowy lubi hałasować. Zobacz jak siedzi na tym dużym łożysku igiełkowym. Mógł tam dostać luzu. No i najlepiej to skręć jakiś filmik, dawaj go na forum i będziemy debatować. Tylko daj mu trochę obrotów  Ja bym na szybko zrzucił michę i wykluczył najgorszą opcję a potem będziemy myśleć dalej
|
|
2016-04-16, 03:23 PM |
|