Piotr1
Konkretny

Wawa
RN09
Liczba postów: 587
Reputacja:
1
|
RE: Alternator RN09
(2016-07-05, 01:45 PM)komand1306 napisał(a): (2016-07-04, 04:00 PM)Piotr1 napisał(a): Jak wyżej jest mniejszy. Alternatory do rn09 siadają bo mają wadę konstrukcyjną przez co cena jest wysoka, jak chcesz to ci przewinę tak że się nie spali ale nie mam pojęcia ile kosztuje przesyłka do Holandii.
Kolego możesz powiedzieć co jest niby nie tak z tymi alternatorami w RN09?
Drut uzwojenia za cienki czy co ?
Grubość drutu nie ma wpływu na te awarie bo w każdym przypadku uzwojenie przepala się od zwarcia między zwojami wskutek przetarcia izolacji, po prostu jest słabo zamocowane połączenie z instalacją, jest tylko plastikowa opaska która z czasem przestaje trzymać i przeciera się uzwojenie od wibracji albo na tym połączeniu albo pod tym połączeniem. Druga sprawa stosuję drut w podwójnej izolacji, poznasz go po tym że jest bordowy a nie czerwony z cienką izolacją prze którą miedz widać. I rzecz najważniejsza końce uzwojeń są w koszulce z włókna szklanego już od samych cewek, tak samo jak początki i końce każdej cewki jest w takiej koszulce, bo tam też nieraz się przeciera, taką technikę stosowała kiedyś unitra. Kiedyś zajmowałem się przewijaniem teraz tylko dla siebie bo nie mogę patrzeć na partaninę niektórych przewijaczy, został mi drut z mojego altka bo zamawiam z hurtowni 1kg na szpulce, mam też pozostałe materiały na jeszcze dwa altki.
|
|
2016-07-05, 10:23 PM |
|