RN04 - zapowietrzająca się pompa hamulcowa?
Autor Wiadomość
adams Offline
Użytkownik

Liczba postów: 224
Reputacja: 0
RN04 - zapowietrzająca się pompa hamulcowa?
Czołem Panowie,

no i po 4 latach użytkowania Rki pojawił się pierwszy problem - dotyczy najważniejszego elementu czyli hamulców. Do rzeczy:

Po rozgrzaniu się hebli pojawia się objaw zapowietrzonego hamulca - skuteczność hamulców drastycznie spada, klamka po naciśnięciu nie wraca do pozycji 0 a jest luźna a hamulce nadal lekko trzymają - poo ręcznym zluzowaniu klamki (czyli po prostu przesunięciu jej do pozycji 0) hamulec puszcza.

Dotyczy to tylko przedniego hamulca.

I teraz - czy ktoś ma uzasadniony realny pomysł co nie bangla? Zacznę od odpowietrzenia jeszcze raz hamulca - koszt żaden. Ale jakoś z podstawowej mechaniki trudno mi zrozumieć, co mogło się stać - uszkodzona sekcja w pompie? Czy tłoczki w zaciskach się zapiekły?
Płyn to motul rbf 660 wymieniony z 4 miechy temu - przy moich przebiegach i suchym garażu wątpię, aby aż tak spił wodę, aby sam z siebie tak się wysypały heble. Ale może?

Podpowiadajcie, bo nawet jeśli zmienię pompę, to nie będę jej miał jak przetestować bo robi się zimno a nie chciałbym drapać się po głowie przez całą zimę, czy mam heble Red_icon_wink

edit: jeśli odpowietrzenie nie pomoże, to co myślicie o zestawach naprawczych? Kupno używki niesie za sobą ryzyko, że wysypie się tak samo jak ta albo już jest zepsuta. Może warto ją rozłożyć i wymienić ten zestaw naprawczy?
Pytanie 2: jeśli jednak zestawy naprawcze nadają się do śmieci, to może warto założyć jakąś inną pompę z nowszego modelu? Beringera nie potrzebuje bo aż taki ścigant ze mnie nie jest, ale nowsza = szansa że mniej zużyta?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-10-03, 03:33 PM przez adams.)
2016-10-03, 03:29 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
RN04 - zapowietrzająca się pompa hamulcowa? - przez adams - 2016-10-03, 03:29 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->