Panowie, czyli wygląda to tak, Japończyk wraz z robotami siedzą i patrzą na zamówienie i myślą, oooo to na Polskę to pierdole nie przykładam się........... , serio ?
Jeśli chodzi o spożywkę czy inne rzeczy to i owszem, internet już to udowodnił, teraz zabiera się za to rzecznik praw konsumenta, czy coś zdziała ? Wątpię ale tu nie o tym. AS jakie od 1998 ? do 2003 roku czyli modelu RN09 Yamaha nie miała problemu ze sprzęgłem, problem ten zaczął się pojawiać od modelu RN12 to po pierwsze. Jeśli mówimy o olejach to nie powstaje silnik danego producenta, a potem menager zamawia olej, no ludzie zastanówcie się o czym Wy piszecie. Gdy powstaje silnik, dany producent bada różne oleje gdyż stosuje różne materiały i te materiały różnie współpracują z różna oliwą. Na podstawie badań przeprowadzonych w laboratorium a nie w garażu (bez urazy AS) wybiera się najbardziej optymalną oliwę. Więc jeśli już to sprawdzą, to wtedy w każdej książce serwisowej jest napisane, że producent X zaleca taką i a nie inny olej.
Pracuję w firmie która produkuje elementy budowlane, firma która praktycznie jest nie znana przeciętnemu Kowalskiemu, znana tylko w branży, jest u nas dział QS który zajmuje się kontrolą jakości, mają własne laboratorium i sprawdzają jakość, jeśli coś jest nie tak to nie wyjedzie z firmy, niema takiej opcji,gdyż firma naraża się na olbrzymie kary gdyby się okazało, że towar nie spełnia norm.
Teraz pomyślcie, producent między innymi piekielnie mocnych i szybkich motocykli, marka globalna, pozwala sobie na Wasze teorie spiskowe, serio......? Przecież przy pierwszej lepszej okazji, jakiś badań ta firma już by nie istniała, w takich firmach kary sięgają milionów.
Owszem mogę się zgodzić, że kosze sprzęgłowe czy te wadliwe magnesy, mogą nabijać im kasę, jednak pokażcie mi motocykl beż WAD ! AS jeśli rozbierałeś motocykle, to nie zauważyłeś różnicy w jakości materiałów i wykonań różnych rzeczy, tylko szczerze ? Pokaż mi motocykl z klasy 1000 który ma taką jakość. Jeśli nie widzisz różnicy to spoko, widocznie ja jestem jakiś inny

nowa Kawa ZX10R, no te zegary i jakość w koło nich pozostawiają wile do życzenia, nawet nie zrobili wypełnień w boczkach na kable, szkoda bo strasznie mi się podobał ten motocykl, do puki nie zobaczył go z bliska.Najdroższe samochody świata, mają takie wady, że aż nie przystoi, więc dlaczego ludzie je pragną ? Dlatego, że są unikatowe mają to coś...... czy komuś nie podobało się za dzieciaka lamborghini countach ? Sam plakat dorwać było nie lada wyczynem, a auto tak absurdalne i drogie w utrzymaniu, że aż nielogiczne.
Reasumując temat oleju zawsze będzie niekończącą się dyskusją............, lecz jeśli będziemy trzymać się faktów a nie mitów, wszystkim to wyjdzie na dobre

A czy olej jest marki X czy Y to jest mniej ważne, niech każdy sam ją wybiera bo i tak większość motocyklistów niema pojęcia, co z czym dlaczego, dlaczego takie API, a dlaczego takie estery. Sorki za dłuższy wywód ale naprawdę bądźmy obiektywni

ps; w sumie to mamy niezły paradoks, kolega ciągle hejtuje i narzeka jaka to ta Yamaha jest okropna, a jest moderatorem i siedzi na R1 forum

bez napinki