I znowu będą uszczypliwości .. ale napiszę ..
Z tego co ja tam widzę to sekwencja zdarzeń jest taka :
- na wał działają siły które powodują że ściąga go w prawo w stronę rozrządu .. siły te czy od wibracji czy innych dziwnych wykorbień

są tak duże że powodują zużycie przylgni ( prowadnic czy jak to nazwać po ludzku ) w bloku i z każdym mikronem proces narasta bo większy luz powoduje większe uderzanie wału w prowadnice aż do tego stopnia że zębatka napędu balansera potrafi wyrzeźbić w bloku z prawej strony ( rozrząd ) ślady na 1 czy 2 mm ..
- po tym jak już siłą pchająca wał w prawo zniszczy co może i wał zaczyna latać prawo-lewo odbijając się i wibrując zaczyna się tłuczenie też w drugą stronę i wał niczym tłuczek latający na boki wybija i wyciera coraz to większe ilości materiału w bloku aż do tego stopnia że odbijając się od prawej do lewej pokonuje opory w lewo i wtedy jest już równia pochyła do awarii ..
- kiedy tak sobie lata incydentalnie odbijając się w lewo w stronę magneta potrafi tak polecieć że łańcuch robi śladu na obudowie o których pisze EDR - a pisze o nich dlatego że to jest najprostszy i bezinwazyjny sposób na zobaczenie czegokolwiek bo reszta jest ukryta .. Jak ściągniemy magneto albo cały prawy dekiel to raczej wyczujemy czy wał lata na boki - -no ale to trzeba już rozbierać i uszczelki nowe itd ..
- Yamaha skapowała że się to psuje i nie ma co nad tym się rozwodzić .. ZMIENILI budowę korpusu i zamiast powierzchni ślizgowej w bloku dali owe blaszki od 2016 roku - które są ponoć tak twarde jak panewki - latają sobie w oliwie i temat teoretycznie zamknięty ..
- Siły skręcające wałem w prawo występują nadal - sama Yamaha nie wie skąd i jak i co .. wiedzą że przypadkiem w RN22 kiedy nie było dodatkowego koła zębatego na wale napędzającego balanser owa tajemnicza siła była znikoma albo się równoważyła np. z masą i pracą magneta więc problemu nie było ..
Co dalej ? A no dobrze by było gdyby ktoś rozebrał piec z blaszkami i stwierdził zużycie lub jego BRAK .. dobrze by było rozebrać piec gdzie to się stało ( zderzenie ) i pomierzyć CO SIĘ poddało, gdzie i ile .. wtedy przynajmniej byłoby wiadomo czy to co mi się wydaje powyżej w pierwszych myślnikach jest słuszne czy np. w ogóle nie istnieje i jest inaczej >>> np. wadliwe są wały ( jakaś partia ) i one wszystko powodują - w sensie ściągania w stronę rozrządu ..
ALE >> jeszcze mnie tak naszło .. sami pomyślcie >> po lewej jest tylko magneto .. A po prawej co jest napędzane z wału i powoduje jego obciążanie
1. CAŁY NAPĘD >> skrzynia, sprzęgło itd .
2. Wałek wyrównoważający
3. CAŁY ROZRZĄD - ogromne siły które sterują zaworami ..
Chyba deko za dużo się okazało

...