taki
http://p.alejka.pl/i2/p_new/43/25/klucz-...mm_0_b.jpg
albo taki
http://www.sklep.trio.com.pl/galerie/k/k...p_9334.jpg
żeby odkręcić filtr oleju
a co do płynu chłodniczego to zawsze wlewa się do chłodnicy! nie uzupełnisz inaczej, lejesz pod korek do pełna, tak samo do max lejesz w zbiorniczku. Uruchamiasz sprzęt żeby pochodził, potem odstawiasz na 10-20min żeby płyn ostygł i sprawdzasz znowu stan w chłodnicy ewentualnie dolewasz, a w zbiorniczku powinno być połowa skali min/max. Wszystko robisz na stopce bocznej, a nie na podnośniku. Co do spuszczenia płynu to spuszczasz jak chcesz w sumie, możesz odkręcić ten przewód jeśli chcesz i nie masz innego wyjścia, ważne żeby płyn zleciał z układu od strony opróżniania chłodnicy czyli od lewej strony.
Spuść płyn zacznij lać wodę destylowaną jeśli taką chcesz chłodzić (żeby wypłukać stary płyn) i jak będzie czysto to załóż przewód i zalej cały układ.
A co do filmiku to jak to nie wlewa?! z tego co widziałem to odkręca śrubę, spuszcza płyn, potem leje wody destylowanej żeby przepłukać chłodnicę (i leje to do chłodnicy korkiem) a później zakręca spust płynu dolewa do chłodnicy dodatku Water Wetter i dalej dolewa wody destylowanej o tyle żeby płyn wymienić. W swojej już 2 razy wymieniałem sam więc wiem co mówię.
Cytat:1. Odkręcamy korek 1 i 2
2. wyciągamy wężyk przy silniku (ten z obejmą)
3. spuszczamy wszystko
4. przepłukujemy wodą destylowaną (myślę ze litra do 2 powinna wystarczyć)
5. zakładamy z powrotem wężyk i obejmę
6. zalewamy ok pol litra płynu chłodzącego do zbiorniczka nr 1
i teraz pytanie czy zalewamy coś do korka nr 2 (chłodnicy) ???? jak tak ile ???
Ad1. tak jest korek 1 to wlew do zbiornika wyrównawczego, 2 to wlew do chłodnicy
Ad2. nie wiem o który chodzi ale jeśli o ten przy stopce bocznej to może być
Ad3. tak jest
Ad4. spokojnie starczy
Ad5. tak, tylko załóż solidnie i sprawdź po rozgrzaniu czy Ci nie puszcza gdzieś bokiem, sprawdź co jakiś czas jak się nagrzeje i długo będzie chodził, bo ciśnienie płynu jest stałe i może puścić nagle
Ad6. nie wiem czy pół litra, tam powinien być wskaźnik min/max jak zwykle, do korka lejesz opór ile wejdzie. Odpalasz potem sprzęt żeby pochodził, gasisz i czekasz 10-20min żeby ostygł i sprawdzasz jeszcze raz płyn. w chłodnicy i zbiorniczku bo musi się wszędzie rozprowadzić przecież ponownie, to jest tak samo jak z wymianą oleju razem z filtrem.
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 +
BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track Exhaust
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR