Problem z zegarami oraz brak świateł mijania
Autor Wiadomość
Own3r Offline
SzerszeŃ

Stalowa Wola / Lbn
RN04 2000r.

Liczba postów: 324
Reputacja: 0
RE: Problem z zegarami oraz brak świateł mijania
Podłączę się pod temat, gdyż pojawił się u mnie bardzo podobny problem.
Otóż jakiś czas temu wymieniłem żarówki w moto na takie zwykłe samochodowe z marketu (po oznaczeniach nadają się - porównałem z manualem). I od tamtej pory mam jakieś problemy - tylko nwm czy to wina żarówek czy coś innego (jutro będę sprawdzał)...
A więc, jakiś tydzień temu wybrałem się do kumpla i motocykl zgasł mi w czasie jazdy (na szczęście pod jego chatą). Wyłączył mi się licznik i kontrolki. Udało się go odpalić jedynie na kablach - wszystko niby ok, wyjechałem i przy włączonych światłach po jakiś 2-3km zgasł. Znów na poboczu na kablach odpaliłem (tym razem wracałem bez świateł i dojechałem do domu - zegary działały).
Wymieniłem automatycznie aku - bo już miało trochę latek... Na nowym aku pojechałem do dziewczyny (30km było ok), później wracam a moto w czasie drogi znów szwankowało (zegary przymrużyło, po chwili całkiem wyłączyły się, światła przygasły delikatnie no i moto zgasło...) Próba odpalenia jest niemożliwa bo aku nawet rozrusznikiem nie chce kręcić, a jedynie przekaźnik pod siedzeniem "pyka".
Zadzwoniłem i na kablach znów odpaliłem, całe szczęście że blisko bo bez świateł musiałem dojechać a ciemnica w nocy straszna. Aku właśnie pod prostownikiem, jutro chciałbym wyszukać usterkę.
Przed podłączeniem prostownika postawiłem go odpalonego z włączonymi światłami i po chwili padł (wskazówka obrotomierza stanęła na jakieś 1.8 tys. obrotów (po wyłączeniuświateł pstryczkiem zegar się włączył, a wskazówka ruszyła na 0, ale odpalić nie dało rady)
Pierwsze co chcę sprawdzić to napięcie - czy jest ładowanie...
Dodam, że przed zimą wymieniałem regulator napięcia (chinola kupiłem - tak doradzał Mihu (były na starym przebłyski świateł, dobrze nie świeciły - po wymianie wszystko było ok).
Mam pytanie jak ustawić prawidłowo woltomierz by sprawdzić ładowanie (nie jestem mechanikiem, nie znam się na tym sprzęcie). Znalazłem taki u siebie ( http://postimg.org/image/wlh4bhoyl/ ), coś próbowałem, ale iskry mi szły przy dotykaniu, więc źle ustawiłem.
Może ktoś miał podobny problem i się podzieli wiedzą.
2014-08-24, 11:33 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem z zegarami oraz brak świateł mijania - przez Own3r - 2014-08-24, 11:33 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->